Unapređenje položaja žena u Vojvodini

Bez autora
Sep 14 2011

U Vladi Vojvodine potpisan je Sporazum o saradnji na izradi Strategije i akcionog plana za unapređenje ekonomskog položaja žena sa sela u AP Vojvodini 2012-2016. Sporazum o saradnji na izradi Strategije zaključen je između Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede i Zavoda za ravnopravnost polova. Proces izrade Strategije i akcionog plana podržava Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena - UN Women. Ekonomsko osnaživanje žena na selu, kao višestruko ugrožene grupe neophodan je preduslov ruralnog razvoja uopšte, kao jednog od strateških prioriteta AP Vojvodine. Izradom Strategije i akcionog plana ponudiće se sistematsko rešenje i koordinacija aktivnosti usmerenih na razvoj ruralnih područja i unapređenja položaja žena na selu. U izradi dokumenta učestvovaće eksperstka radna grupa, predstavnici pokrajinskih sekretarijata i drugih relevantnih institucija, a dokument će biti predstavljen i na javnim raspravama širom Vojvodine, kako bi se obezbedila participacija žena sa sela i drugih aktera/ki u njegovom donošenju. Završetak dokumenta planiran je za decembar 2011. godine, a početak realizacije za 2012. godinu.

Unapređenje položaja žena u VojvodiniU Vladi Vojvodine potpisan je Sporazum o saradnji na izradi Strategije i akcionog plana za unapređenje ekonomskog položaja žena sa sela u AP Vojvodini 2012-2016.

Sporazum o saradnji na izradi Strategije zaključen je između Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede i Zavoda za ravnopravnost polova.

Proces izrade Strategije i akcionog plana podržava Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena - UN Women.

Ekonomsko osnaživanje žena na selu, kao višestruko ugrožene grupe neophodan je preduslov ruralnog razvoja uopšte, kao jednog od strateških prioriteta AP Vojvodine. Izradom Strategije i akcionog plana ponudiće se sistematsko rešenje i koordinacija aktivnosti usmerenih na razvoj ruralnih područja i unapređenja položaja žena na selu.

U izradi dokumenta učestvovaće eksperstka radna grupa, predstavnici pokrajinskih sekretarijata i drugih relevantnih institucija, a dokument će biti predstavljen i na javnim raspravama širom Vojvodine, kako bi se obezbedila participacija žena sa sela i drugih aktera/ki u njegovom donošenju. Završetak dokumenta planiran je za decembar 2011. godine, a početak realizacije za 2012. godinu.

Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova nekoliko godina posebnu pažnju u svom radu obraćao je na poboljšanje položaja seoskih žena, žena koje su do pre nekoliko godina bile neprimećene, neafirmisane, a imale su izuzetnu ulogu u svojim lokalnim zajednicama. Takođe, Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova podržao je osnivanje preko 400 udruženja koja pretežno okupljaju žene, od čega je preko 60 posto tih udruženja osnovano u selima, u ruralnim sredinama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik